De medical trained opleiding en de Arbo-Wet

Regelmatig word er aan ons gevraagd of de Medical Trained opleiding erkend wordt door de Arbo-wet voor de bedrijfshulpverlener (BHV). In de wet staat hierover niets vermeld.

De enige opleiding die in de wet vermeld staat als een officiële opleiding, is de opleiding tot verpleger en dokter/arts.

Elke andere eerste hulp opleiding, of deze nu door Het Nederlands Rode Kruis, De Nederlandse Hartstichting, IDD, IADS of een andere organisatie wordt gegeven worden door de wet gewoon toegestaan. Maar hoe zit dat dan met de Arbo-wet?

Het antwoord hierop kan gevonden worden in de ARBO boeken die elke ARBO deskundige dient te hebben.

Als je het deel “Arbozorg en organisatie van de arbeid”, afdeling 4 – bedrijfshulpverlening er op openslaat bij artikel 2.21 punt 1 dan worden daar de deskundigheidseisen van een BHV worden gevonden:

  1. De bedrijfshulpverleners zijn zodanig opgeleid, dat de bedrijfshulpverlening gewaarborgd is.
  2. Bij ministeriële regeling kunnen voor daarbij aan te wijzen categorieën bedrijven of inrichtingen of in verband met bijzondere gevaren, regels worden gesteld met betrekking tot opleiding, deskundigheid en ervaring van bedrijfshulpverleners.

De BHV dient dus een gedegen opleiding te hebben, die afgestemd is op het bedrijf, maar wat houdt die deskundigheid dan in? Het antwoord op dit staat in het deel “samenwerking en overleg tussen werkgever en werknemers, deskundige bijstand” artikel 23-A, eerste lid bij het punt deskundigheid:

Met betrekking tot deskundigheid kan nog worden opgemerkt, dat een bedrijfshulpverlener, die beschikt over een regulier EHBO-diploma en die de opleiding Brandwacht heeft gevolgd, in het algemeen over voldoende deskundigheid beschikt om de EHBO-taak en de brandbestrijdingstaak naar behoren te vervullen. Noch in de wet noch in het op de wet gebaseerde Arbeidsomstandighedenbesluit zijn expliciete deskundigheidsvereisten opgenomen.

Ook in het deel “nota van toelichting”, deel 2 artikelsgewijze toelichting bij artikel 2.21 (deskundigheidseisen) staan hierover nog enkele punten.

Een effectief optreden in het kader van bedrijfshulpverlening vraagt, niet in de laatste plaats, deskundigheid van de daartoe aangewezen werknemers.

Hiervoor is een op uitvoering van de bedrijfshulpverleningstaken gerichte opleiding nodig, die wederom moet worden bepaald aan de hand van de in artikel 2.17 genoemde maatgevende factoren.

De aandacht gaat hierbij in eerste instantie uit naar (levensreddende) eerste hulp en ‘wat te doen in geval van brand’, maar ook voor de andere taken moet de bedrijfshulpverlener goed zijn opgeleid.

Een bedrijfshulpverlener die met goed gevolg een opleiding heeft gevolgd die aan het opleidingsprofiel zoals omschreven in de eerdergenoemde brochure ‘Brandbeveiligingsconcept Bedrijfshulpverlening’, is in ieder geval deskundig.

Bij sommige vormen van arbeid, die bijvoorbeeld alleen of zonder vaste werkplek worden verricht buiten het verband van een ploeg, bedrijf of inrichting, kan – mits de uitkomst van de risico-inventarisatie en – evaluatie dit toelaat – volstaan worden met een (eenvoudige) instructie.

Deze gedragslijn is voorts opgenomen in een beleidsregel.

De keuze voor een opleidingsinstituut of voor een examenbureau staat een ieder vrij.

Het opleidingsprofiel is enerzijds voor de werkgever een hulpmiddel om een efficiënte opleiding te selecteren in het opleidingsaanbod op het terrein van de bedrijfshulpverlening.

Anderzijds biedt het profiel de opleidingsinstituten een houvast om een basisopleiding tot bedrijfshulpverlener vorm te geven.

Als daarentegen mede op basis van de uitkomst van de risico-inventarisatie en -evaluatie blijkt dat bijzondere risico’s aanwezig zijn, dan zullen als uitvloeisel van de vereiste zorg op maat ten aanzien van de bedrijfshulpverlening, voor één of meer bedrijfshulpverleners aanvullende opleidingen nodig zijn. Dat zal met name het geval zijn voor de specialisaties eerste hulp en brandbestrijding.

Zoals je in het voorgaande artikelen heb kunnen lezen dient een BHV dus onder andere een deskundige eerste hulp diploma te hebben, MAAR DE KEUZE WAAR DEZE OPLEIDING GEVOLGT WORDT STAAT EEN IEDER VRIJ, zolang die opleiding maar aan bepaalde vereisten voldoet.

Wat zijn deze vereisten dan?

  • De opleiding dient volgens internationale richtlijnen met betrekking tot eerste hulp gegeven te worden;
  • Bij de opleiding dient een cursusboek gegeven te worden;
  • De opleiding dient afgesloten te worden door een examen;
  • Bij voldoende resultaat dient een certificaat of een ander schriftelijk bewijs afgegeven te worden;
  • De opleiding dient een beperkte geldigheid te hebben, waarna een “update” noodzakelijk is

Ook de Medical Trained opleiding voldoet aan deze vereisten en kan dus gebruikt worden als voorvereiste opleiding voor de opleiding tot bedrijfshulpverlener. Natuurlijk is dit slechts een deel van deze opleiding. Zoals in het bovenstaande vermeld wordt dient de bedrijfshulpverlener ook aan andere, eventueel gespecialiseerde opleidingen, te voldoen.